Пътешествия, спомени и сувенири

Дъмфрис /Dumfries/ - пазарен и бивш кралски град в югозападна Шотландия. Намира се близо до устието на река Нит /Nith/. Поетът Робърт Бърнс прекарва старините си тук - от 1788 до смъртта си през 1796 г. Дъмфрис е наричан често Кралицата на Юга и можете да видите редица забележителности:
1. Къщата на Робърт Бърнс /Robert Burn's House/ – в нея се намира малък музей за живота на поета, живял там през последните си години /починал е на 37 години/. Той е един от  основоположниците на романтизма. Робърт Бърнс е смятан за национален поет на Шотландия и годишнината от рождението му се отбелязва по-широко на официалния национален празник на страната, денят на Свети Андрей.
2. Мостът Деворгила /Devorgilla Bridge/ е мост от 15-ти век над река Нит. На западния бряг се намира Къщата на стария мост, построена през 1660 г., сега превърната в малък безплатен музей. Мостът е кръстен на лейди Деворгила, която е наредила конструкцията на старият мост да бъде построена около 1270 г. Тя е била може би най-могъщата жена в Шотландия през втората половина на 13-ти век - омъжена за Джон Балиол от Нортумбърланд, а синът им става крал на Шотландия през 1292 г. Дървеният мост от 1270 г. е заменен от много по-здрава конструкция, направена от камък около 1432 г. Мостът е трябвало да бъде възстановен отново през 1621 г. поради тежко наводнение и една единствена готическа арка в западния му край все още остава до днес. Останалите 8 нови арки са с полукръгла форма, за да осигурят повече здравина на внушителната структура. Последните големи промени са били направени през 1794 г.
3. Музей Dumfries /Dumfries Museum/ - исторически музей с местни експонати.
4. Музей на авиацията /Aviation Museum/ – притежава колекция от военни самолети и военно оборудване .
5. Sweetheart Abbey – абатство, основано през 1275 г. от лейди Деворгила в памет на съпруга й Джон Балиол. Тя носела балсамираното му сърце навсякъде в ковчег от слонова кост и сребро, докато то е било погребано с нейното тяло тук, въпреки че гробът вече е загубен. Абатството се намира южно от град Дъмфрис  ...... /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ДЪМФРИС и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ШОТЛАНДИЯ


6. Имението Арбигланд /Arbigland estate/ - изградено в средата на 18-ти век от Уилям Крейк, бащата на земеделската революция в Шотландия. Тук е и родното място на Джон Пол Джоунс - основателят на американския флот. В къщата, където е роден, е разположен музей, посветен на него и родното му място.
7. Замъкът Каерлаверок /Caerlaverock Castle/ - впечатляващ триъгълен замък с двойни кули, заобиколен от ров, пълен с вода. Намира се на южното крайбрежие на Шотландия, на 11 километра южно от Дъмфрис, на границата с националния природен резерват Caerlaverock. Построен в средата на 13-ти век, впоследствие разрушен, но отново възстановен около 1640 г. Каерлаверок беше крепост на семейство Максуел от 13 век до 17 век, когато замъкът е изоставен.
8. Посетете град Анан /Annan/ в южна Шотландия, за да видите древния център Brow Well (където Робърт Бърнс е дошъл през последните си дни с надеждата за излекуване) и Ruthwell Cross /кръстът Рутуел/ - забележителен кръст от 8-ми век с латински, англосаксонски и рунически надписи. Това е най-известната и сложна англосаксонска монументална скулптура  и вероятно съдържа най-стария оцелял текст, предшестващ всички ръкописи, съдържащи староанглийска поезия.
9. Ellisland Farm - това е ферма за отглеждане на говеда и овце на брега на Нит, намира се на 7 мили северно от град Дъмфрис.
10. Drumlanrig Castle - на 17 мили северно от Дъмфрис - впечатляващ "розов дворец" от 17-ти век от времето на Ренесанса, притежава 120 стаи и 17 кули.
11. Morton Castle /Замъкът Мортън/ -  разположен в хълмовете над Нитсдейл. Някога е бил част от верига замъци по стратегически важната долина на Нит, която тече от залива Солуей Фърт на север до долината на река Клайд.
12. Grey Mare's Tail Waterfall – един от най-забележителните водопади в Шотландия, представляващ 60-метрова каскада в хълмовете Мофат.

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в цяла ШОТЛАНДИЯ, ДЪМФРИС и околностите