Пътешествия, спомени и сувенири

Глазгоу /Glasgow/ е най-големият град в Шотландия и четвъртият по големина във Великобритания, с население от около 625 000 в града и 1 700 000 в градската агломерация. Разположен на брега на река Клайд, Глазгоу е един от ключовите икономически центрове на страната. Удостоен е с европейските титли Град на културата, Град на архитектурата и дизайна, и Столица на спорта. Обявен е за град на музиката от ЮНЕСКО през 2008 г.
1. Катедралата в Глазгоу – прекрасен пример за готическа архитектура, датираща от средновековието и построена на място, осветено за първи път през 397 г. сл.Н.Е. Зад катедралата, на върха на стръмен хълм се намира известният "Некропол", доминиран от статуята на Джон Нокс.
2. Сградата на Градските камари - тази внушителна структура на площад Джордж е построена през 1888 г. в италиански ренесансов стил и е седалище на Общинския съвет на Глазгоу. Посетителите могат да видят великолепните мраморни стълбища, фоайетата, и да разгледат дискусионната зала и пищната банкетна зала.
3.Глазгоу Крос - кръстовището на Trongate, Saltmarket, High Street, Gallowgate и London Road. Това кръстовище бележи първоначалния средновековен център на града и е доминирано от часовниковата кула и малката шестоъгълна сграда, известна като Толбоут. Точно на запад на Тронгейт е театър Трон - бивша църква, превърната в известен театър.
4. Метростанция St Enoch - намира се в средата на площад "Св. Енох". Представлява старомодна надземна сграда, която сега се използва като верига кафенета.
5. Централна гара - главният железопътен терминал на града, който се отличава със своята архитектура и история - от индустриалната революция, през войната, до наши дни. От външната страна особена забележителност е масивният стъклен мост (известен като Чадърът на Хиеланман), който обхваща улица Argyle. Можете също така да посетите изоставена подземна платформа.
6. Willow Tea Rooms – това е едно от най-популярните „чаени“ места, където можете да се отпуснете и да се насладите на безалкохолни напитки в помещения с различна тематика. Този обект е  проектиран от Чарлз Рени Макинтош още през 1904 г. и е атракция за Глазгоу.
7. Училище по изкуствата в Глазгоу - единственото независимо училище по изкуства в Шотландия, предлагащо програми на университетско ниво и изследвания в областта на архитектурата, изобразителното изкуство и дизайна. Оригиналната сграда се разглежда като една от най-добрите сгради на Чарлз Рени Макинтош /шотландски архитект/.
8. Mitchell Library - тя е най-голямата обществена справочна библиотека в Европа. Внушителната структура разполага с впечатляваща читалня.
9. Пешеходен мост Трейдстън - пресича река Клайд в центъра на града и се отличава със своята S-форма, заради която често е наричан „Мостът на криволичещите”.
10. Мостът Кингстън Бридж – през него преминава магистрала M8 над река Клайд. Построен през 1969 г., мостът е особено зрелищен с почти катедралната си гледка.
11. Clyde Arc (Squinty bridge) - сравнително нов и виден мост над река Клайд, който има елегантен извит дизайн и е уникален за това как пресича реката под ъгъл.
12. Аудиторията /Clyde Auditorium/ - концертна зала, която е част от комплекса на шотландския изложбен и конферентен център. Проектирана от лорд Норман Фостър сградата е спечелила голяма световна слава, тъй като е мястото, където е заснето прослушването на шотландската певица Сюзън Бойл и други изпълнители.
13. Университетът Глазгоу - основан като институция през 1451 г. Той е четвъртият по възраст в цялото Обединено кралство и една от най-престижните академични сгради в страната. Съдържа Хунтерианския музей и художествената галерия, включително реконструкция на къщата на архитекта Макинтош. Настоящата основна университетска сграда е в неоготически стил и датира от 1870 г., проектирана от сър Джордж Гилбърт Скот /проектирал и лондонската железопътна гара St Pancras/.
14. Парк Келвингроув /Kelvingrove/ - на върха на стръмния хълм над парка до университета се намира  Park Circus, район на градски къщи, разположени в радиален модел, подобен на английския град Бат. Ако се разходите през парк Kelvingrove, изкачете се до този район, тъй като си струва да се спуснете надолу по голямото гранитно стълбище, от южната страна на хълма, обърнат към река Клайд.
15. Училище Scotland Street School – то е последната голяма сграда на архитекта Чарлз Рени Макинтош, с отличен музей към него.
16. Къща за любители на изкуството - построена с участието на Макинтош през 1901 г. с конкурс за дизайн.
17. Holmwood House – сградата сега е управлявана от Националния тръст и е реновирана. Тя е  един от най-добрите примери за работата на другия велик архитект в Глазгоу: Александър Томсън.
18. Църквата Макинтош - единствената църква, проектирана от Макинтош (през 1896 г.), в опростен стил, за да се използва като безплатна църква, тя се превръща в църква на Шотландия до 1976 г. Сега е седалището на Обществото на Чарлз Рени Макинтош, с малък магазин.
19. Колекция Бърел /Burrell Collection/ - това е колекция от над 9000 произведения на изкуството, подарени на град Глазгоу от сър Уилям Бърел и поместени в специално построен музей в имението Поллок в южната част на града.
20. Галерия за модерно изкуство – тук се помещава страхотна колекция от съвременни картини и скулптури, с място за нови изложби. В галерията се намира една от многото публични библиотеки в Глазгоу. Известна е конната статуя на херцога на Уелингтън пред музея.
21. Полицейски музей в Глазгоу - полицейските сили в Глазгоу са първите в света, датиращи от 1779 г. Разглеждат се редица известни случаи и много от принадлежностите, свързани с някои от тях. Има и раздел, разглеждащ историята на полицейските сили по целия свят ...   /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ГЛАЗГОУ и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ШОТЛАНДИЯ


22. Glasgow Science Center - центърът разполага със стотици научни експонати за деца, кино IMAX и 125-метровата кула в Глазгоу - най-високата в света, която може да се върти на 360 градуса от основата си.
23. Хунтериански музей и Художествена галерия /Hunterian Museum and Art Gallery/ - Галерията съдържа световноизвестната колекция Уислър и различни временни изложби. В нея се намира и реконструкция на основните интериори от дома в Глазгоу на шотландския архитект и дизайнер Чарлз Рени Макинтош (1868-1928). Отделният музей е най-старият обществен музей в Шотландия и разполага с разнообразни експонати, включително експозиция на римляните в Шотландия (с предмети, открити в римската крепост в Беърсден). Има и изложба за останките от различните динозаври, открити на остров Скай.
24. Художествена галерия и музей Келвингроув - най-известният викториански обществен музей в Глазгоу, с най-добрите граждански колекции в Европа. Колекцията съдържа произведения на изкуството, биологични експонати и антропологични артефакти. Крилото "Живот" притежава вкаменелости, експонати на диви животни, артефакти от древен Египет, експонати от шотландския народ, зала за оръжие и броня. Крилото "Expression" съдържа колекция от изящни и декоративни изкуства, включително прочутата картина на Салвадор Дали "Разпятие на Свети Йоан от Кръста" и избрани произведения на известни художници като Ван Гог, Моне и Рембранд.  
25. Дворец на хората и зимни градини към него – представлява фолклорен музей, разказващ подробности от историята на Глазгоу и неговите хора. Съседните зимни градини са приятна гледка за посетителите.
26. Домът на Прованд - най-старата останала къща в Глазгоу, построена през 1471 г. - днес е реновирана, за да даде на посетителите представа каква е била вътрешността на градските къщи около 1700 г.
27. Ривърсайд музей /Riverside Museum/ - предлага отлична колекция от превозни средства и модели, за да разкаже историята на сухопътния и морския транспорт. Освен обичайните железопътни локомотиви, автобуси, трамваи, автомобили и самолети, музеят включва и пресъздадена станция на метрото и улична сцена на стария Глазгоу.  
28. Tall Ship (Glenlee) – Корабът Glenlee е построен през 1896 г. и е един от петте ветроходни кораба, които днес са възстановени и отворени за обществеността.
29. Шарманка - кинетична галерия и театър. Състои се от редица странни машини, създадени от руския художник Едуард Берсудски. Машините пресъздават истории, а светлината и звукът по време на изпълнението добавят наистина уникално и невероятно изживяване.
30. Музей на религиозния живот и изкуство на Свети Мънго - разполага с експонати, отнасящи се не само до покровителя на Глазгоу и разрастването на християнството в града, но и многобройни експонати, отнасящи се до много религии, практикувани на местно и световно ниво.
31. Streetworks Photoworks - алтернативна художествена галерия.
32 . Къща Тенемент /Tenement House/ - национален обект на Шотландия, жилищна сграда от среден клас в Глазгоу, запазена почти по начина, по който е била в началото на 20-ти век.
33. Галерията, създадена през 1983 г. от бивши студенти от Училището по изкуства в Глазгоу като център за местната художествена общност и за осигуряване на изложбено пространство.
34. The Lighthouse - това е бившата сграда "Хералд", завършена от Макинтош. В нея се помещава Центърът за дизайн и архитектура, който показва временни изложби. От тук имате достъп и до кулата Макинтош, която предлага чудесна гледка към Глазгоу.
35. Посетете Ботаническите градини, съдържащи обширни тропически и умерени растителни колекции от цял свят, както и Глазгоу Грийн /Glasgow Green/ - най-известният от парковете в Глазгоу, основан през 1450 г. В парка се намират Двореца на хората и Зимните градини, Мемориалът на Нелсън, построен в чест на победата на Нелсън в битката при Трафалгар и фонтанът Доултън - най-големият фонтан от теракота в света.
36. Разходете се до езерото Лох Ломонд, което е част от Националния парк Лох Ломонд и Тросахс.Със своята площ, то представлява най-голямото вътрешно езеро във Великобритания. Националният парк има 21 планински върхове над 1000 м., най-високият от които е Бен (1174 м.), 22 големи езера и около 50 реки.
37.Посетете град Стърлинг /Stirling/ - разположен  на река Форт, край прочутия замък Стърлинг. Градът е с богато историческо минало и бивша столица на Кралство Шотландия. С население около 38 000 жители, той е един миниатюрен Единбург. Богатата история на Стърлинг датира още от каменната ера, но по-сериозно значение придобива след римското завладяването на Британските острови. Стратегическо е мястото му като врата между равнинните Lowlands и планинските Highlands на север. Предполага се, че тук се е издигала римската крепост Iuddeu, на чието място по-късно е издигнат замъка Стърлинг.
38. Разходете се до Айршир - тоld е исторически окръг в югозападна Шотландия, разположен на брега на Фърт Клайд. В Айршир се намира Culzean Castle, който е един от най-популярните замъци в Шотландия. Построен в края на 15 век, той е бил първоначално крепост. Реновиран е през 17-ти век и се превръща в прочут шедьовър на архитектурата. В Айршир се намират ваканционните морски курорти Largs, Saltcoats и Troon. Открояват се град Ейр /Ayr/  и малкото селце Mauchline (Мохлин), където е живял поета Робърт Бърнс, роден в Alloway.
39. Посетете остров Арън – до него се стига с ферибот от Ардросан. Остров Арън се намира в югозападната част на Шотландия във Фърт Клайд, което е широкото море на югозапад от Глазгоу и затворено от брега на Айршир на изток и полуостров Кинтир на запад. Населението му е приблизително 5000 дущи. С всичките си селища, нанизани по крайбрежния път и хълмистата вътрешност, Аран с право се нарича „Шотландия в миниатюра”.
40. С ферибот посетете и остров Бют /Isle of Bute/ - намира се в залива Фърт Клайд, близо до западния бряг на Шотландия. Той е разделен на високопланински и низинни райони по Хайлендския граничен разлом. Голямата забележителност е планината Стюарт.

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в ШОТЛАНДИЯ, ГЛАЗГОУ и околностите