Пътешествия, спомени и сувенири

Абърдийн /Aberdeen/ е третият по големина град в Шотландия, с население от почти 200 000 души. Той е важен пристанищен град на Северно море, на около 190 мили северно от Единбург и на 400 мили северно от Лондон, където реките Ди и Дон се вливат в Северно море. Абърдийн е център на петролната индустрия, и е наричан "Петролната столица на Европа". Характеризира се със своята великолепна и богато украсена архитектура. Повечето сгради са построени от гранит, добиван в и около града, и в резултат на това Абърдийн е известен и като "Гранитният град".
1. Обществен парк Union Terrace Gardens – с много терасовидно разположени градини с цветя. Паркът е уникално убежище на спокойствие, зеленина и природна красота в центъра на града. Отличава се с величествената архитектура на Union Terrace и Rosemount Viaduct.
2. Пясъчен плаж на Абърдийн /Абърдийн Бийч/ - простира се от живописното рибарско селище до устието на река Дон, в продължение на повече от 3,2 км  северно. Това е фантастично място за джогинг или разходка. Удобствата в южния край включват увеселителен парк, ледена арена, развлекателен център и развлекателен парк с ресторанти и кино.
3. Footdee (обикновено се произнася "Fitty") - бивше рибарско селище по улиците около кей Покра. Намира се в някогашното подножие на река Дий, откъдето идва и името. Районът е специално построен през 19-ти век за настаняване на рибарите, а днес в него могат да се видят традиционни, малки, старомодни къщи и странни пристройки.
4. Зимните градини на Дейвид Уелч – те са една от най-популярните градини в Шотландия и една от най-големите закрити градини в Европа. Състоят се от разнообразни оранжерии, в тях се помещава широка гама от тропически и екзотични растения, много от които са рядкост. Тук можете да разгледате и Японската градина.
5. Паркът Johnston Gardens - един от най-зрелищните паркове в Шотландия, който има поток, водопади, езера с патици и алпинеуми.
6. Паркът Hazlehead Park - голям парк от 180 хектара върху земя, предоставена на града от крал Робърт Брус през 1319 г. Паркът включва и Градината на кралицата майка Роза.
7. Морски музей Абърдийн - разказва историята на  риболова и търговията в Северно море. Той предлага изключителен поглед върху механиката и технологията на корабите и петролните платформи в морето.
8. Художествена галерия Абърдийн - разположена е във викторианска сграда с изискана основна зала от мрамор и розов гранит. Тук се помещават модерни произведения на изкуството, традиционни картини и скулптури. Има чести временни изложби, както и изложба на антични сребърни прибори и декоративни предмети. Колоните в главната зала показват многото различни цветове на местния гранит, използван за изграждането на града.
9. Музеят на Гордън Хайлендърс – съдържа военната история на един от най-известните полкове на британската армия. Експонатите включват истинско нацистко знаме от щабната кола на Хитлер,  има и малко кино, където можете да гледате филми за историята на полка. Тук се намират няколко макета окопи от първата световна война. Музеят се помещава в дома на викторианския художник сър Джордж Рийд и разполага с голяма градина ... /продължава надолу/

Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от АБЪРДИЙН и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ШОТЛАНДИЯ 


10. Къщата на Провост Скен /Provost Skene/ – голяма  живописна къща, която датира от 1545 г. Тук е живял сър Джордж Скен, който е бил регент /кмет/ на Абърдийн през 17-ти век. Това е най-старата къща, останала в града и разполага с различни стаи, обзаведени така както хората в Абърдийн са живели през 17, 18 и 19 век. Една от тях се нарича Рисуваната стая и представлява галерия на религиозното изкуство в Шотландия. Къщата има и салон, датиращ от 18-ти век. До него се намира залата на регентството от 19-ти век. Къщата е известна и с това, че херцогът на Къмбърланд е нощувал тук в седмиците, предшестващи битката при Кълоден.
11. Музей Толбоут - Това е музеят на гражданската история на Абърдийн, който датира от 17-ти век и разполага с експозиции на уреди и инструменти за престъпления и наказания.
12. Музей на кралете – намира се в сградата на университета в Абърдийн, който съхранява обширни колекции от артефакти от различни култури по света.
13. Музей на зоологията (в университета в Абърдийн) - разполага с голяма колекция от зоологични екземпляри, от протозои до големи китове. Експонатите включват таксидермия, скелети, кожи, и други запазени образци и модели.
14. Посетете замъкът Dunnottar - полуразрушена средновековна крепост, разположена върху скали на североизточния бряг на Шотландия, на около 2 мили южно от Стоунхейвън. Оцелелите сгради са до голяма степен от 15 и 16 век, но се смята, че мястото е укрепено още през ранното средновековие.
15. Разходете се до замъка Crathes Castle – класически пример за Шотландски замък в бароков стил.
16. Посетете замъка Craigievar Castle – наричат го "Розовият Замък", на 6 мили южно от Алфорд.
17. Разходете се с кола до замъка Drum Castle – има дълбоки корени в шотландската история. 

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в ШОТЛАНДИЯ, АБЪРДИЙН и околностите