Пътешествия, спомени и сувенири

Бамберг /Bamberg/ е старинен град с над 70 000 жители в Горна Франкония, Бавария. Заради своята  барокова архитектура историческият му център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1993 г. Старият град е един от най-големите, почти непокътнати центрове в Германия. Градът има университет, училища,  висш регионален съд и прокуратура, и е седалище на едноименната архиепископия. Някои от най-известните атракции в Бамберг, са:
1. Романската катедрала /Bamberger Dom/ - с купола и четирите си кули, тя е доминиращата структура в Старият град. Тук са скулптурата "Eздачът от Бамберг", гробът на император Хайнрих II /единственият германски император на Свещената Римска империя, канонизиран за светец от Католическата църква/ и съпругата му Кунигунде, мемориалът на Климент II - единственият папски гроб в Германия и северно от Алпите.
2. „Eздачът от Бамберг” - скулптурата от 13-ти век е едно от най-важните средновековни произведения на изкуството в Западна Европа, представляващо каменен образ на неизвестен ездач върху коня си - най-вероятно това е Крал Свети Стефан I Унгарски.
3. Църквата на Свети Якоб /Jakobskirche/ - най-старата оцеляла църква в Бамберг, представлява колонна базилика с романски интериор. Строителството й започва през 1070 г., а е осветена през 1109г.
4. Енорийската църква "Дева Мария" е сравнима по своето художествено-историческо значение с Бамбергската катедрала. Това е единствената чисто готическа църква в града, проектирана като трикорабна колонна базилика. Строежът й започва през 1338 г. и завършва с кулата през 1535 г.
5. Абатство Михаелсберг – тук се намира бившата църква на бенедиктинското абатство с романски план на пода, готическа структура и бароков дизайн - едно от големите забележителностите на Бамберг. Осветено през 1121 год., Абатството е имало не само религиозно, но и икономическо значение още през 12-ти век, като най-богатият манастир в епархията.
6. Църквата Свети Стефан /Stephanskirche/ - централна сграда с формата на гръцки кръст. Тя е единствената църква на север от Алпите, осветена от папа Бенедикт VIII, когато посещава император Хайнрих в Бамберг през 1020 г. за политически разговори. Най-старата част от днешната църква е кулата от 13-ти век. Новото строителство на църквата е започнато през 1626 г.
7. Църквата Свети Мартин - създадена от Георг Диенценхофер във великолепен йезуитски бароков стил.
8. Кармелитски манастир - късноромански манастир от 13-ти век и барокова църква към него......  /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от БАМБЕРГ и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ГЕРМАНИЯ

9. Замъкът Geyerswörth – това е средновековен патрициански замък на семейство Geyer. През 1580 г. разрушеният комплекс е придобит от Бамбергския манастир. От 1585 до 1587 г. той е възстановен като укрепен, четирикрилен летен замък и оттогава нататък служи като резиденция. Днес сградата е собственост на града и се използва като кметство.
10. Замъкът Алтенбург - бивше убежище и крепост на бамбергските князе-епископи.
11. Бьотингерхаус /Böttingerhaus/ - най-известната градска къща в Бамберг - „градски дворец” по италиански модел - с богато декориран вътрешен двор, могъщо стълбище, прекрасен интериор и обзавеждане, си заслужават да се видят. Днес в сградата се помещава Художествена галерия.
12. Дворецът Конкордия - построен през 1716-1722 г. за Хофрат Игнац Тобиас Бьотингер, като бароков замък.
13. Новата резиденция Бамберг /Neue Residenz/ - построена на две фази между 1613 и 1703 г. Тя служи до 1802 г. като седалище на бамбергските принц-епископи. Повече от 40 стаи са оборудвани с мебели и плетени килими от 17-ти и 18-ти век. Тук се намира залата със стенописи Kaisersaal, която е домакин на елитни концерти с до 300 посетители. Заслужава да се видят още апартамента на принц-епископа и реставрираните императорски стаи в бароков стил. В източното крило е държавната библиотека на Бамберг, която в специални експозиции показва своите богати книжни съкровища.
14. Старото кметство /Altes Rathaus/ е построено върху моста на остров в река Регниц /Regnitz/.
15. Исторически музей на град Бамберг – съдържа обекти от праисторически времена до 20-ти век, скулптури и картини от Средновековието до наши дни, както и занаятчийски предмети.
16. Природонаучен музей с богата колекция.
17. Музей на франконската пивоварна - помещава се в историческите сводове на бившата бенедиктинска пивоварна в манастира Михелсберг и съдържа колекция от историческо оборудване в пивоварната индустрия.
18. Музей на градинарите - единственият музей в Германия, специализирано представящ културата и изкуството на градинарите.
19. Разгледайте Замъка Зеехоф - бароков комплекс с четири крила около вътрешния двор в района на Бамберг - Построен от принц-епископ Маркард Себастин Шенк фон Щауфенберг през 1687 г. като дворец за лов и удоволствия, с редица представителни стаи, проектирани от Балтасар Нойман.
20. Посетете Sandkerwa - шестдневен фолклорен фестивал, който се провежда през последния уикенд на месец август. На него присъстват средно по около 300 000 души - включва местни традиции, риболовни ритуали и др.

Търсим Дистрибутори на Сувенири и Магнити в БАМБЕРГ, околностите и цяла Германия