Пътешествия, спомени и сувенири

Берлин /Berlin/ е столицата на Германия и една от нейните федерални провинции.  Има  население от 3,8 милиона жители и е най-големият град в Германия – седалище на нейното правителство. През града минават реките Шпрее и Хавел. Берлин е известен като мегаполис на културата, политиката, медиите и науката.  Университетите и музеите в града се радват на международна репутация.  
1. Музеен остров на река Шпрее - на него са разположени много забележителности като Музеят Боде, Музеят Пергамон, музеят Altes, Новият музей и Старата национална галерия. Музейният остров е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
2. Германски исторически музей /Deutsches Historisches Museum/.- представя интересни експонати, свързани с историята на Германия
3. Мемориал на Берлинската стена /Gedenkstätte Berliner Mauer/ – това са останки от стената, разделяла Берлин на Източен и Западен от 1961 до 1989 год.
4. Бранденбургска врата (Brandenburger Tor) – намира се на главната улица Унтер ден Линден.
5. Галерията East Side покрай Шпрее във Фридрихсхайн – това е много дълъг участък от запазената стена с цветни графити.
6. Сградата на Райхстага - туристическа забележителност и седалище на германският парламент „Бундестаг“.
7. Паметникът на Холокоста.
8. Александерплац с Телевизионната кула /висока 368 м./ с панорамна галерия на височина 203 м и въртящ се ресторант на 207 м.  /продължава надолу/

Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от БЕРЛИН и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ГЕРМАНИЯ 

9. Старият градски дворец /Altes Palais/ - построен през 1837 г. за тогавашния пруски принц, а по-късно за германския кайзер Вилхелм.
10. Берлинската катедрала /Berliner Dom/ - тя е централно място на Евангелската църква в Германия и е разположена в северната част на остров Шпрее /Музейният остров/. Куполът е с височина 78 м и е построен в началото на 20-ти век.
11. Катедрала „Sankt Hedwig“ – тя е католическа епископска църква от основаването на Берлинската епархия през 1930 г. и е най-важната католическа свещена сграда в града.
12. Църква Фридрихсвердер - построена в неоготически стил, сега е музей на Шинкел.
13. Църква Квети Николай /Николаикирхе/ – построена през 13-ти век. През 1945 е унищожена с изключение на някои от външните стени, но е възстановена в периода 1980-1987 год.
14. Църквата Света Мария /Marienkirche/ – построена около 1270 г. След градски пожар през 1380 г. тя е възстановена. Настоящият готически стил датира от 1893/94 г. Днес това е единствената историческа сграда в района на кметството.
15. Параклис „Свети Дух“ – построен около 1250 г.
16. Църква Parochialkirche - построена през 1703 г. като първата барокова църква в Берлин.
17. Църква Свети Михаил /Sankt-Michael-Kirche/.   /продължава надолу/

18. Бароков замък /Stadtschloss/ - завършен през 1716 г. Куполът е построен едва от 1845 до 1853 г., с параклис към замъка. Разположен на река Шпрее, дворецът разполага с два големи и два малки двора и 1210 стаи.
19. Kronprinzenpalais - построен през 1663 г., а през 1732 г. се превръща в бароков дворец .
20. Дворец на принцесите /Prinzessinnenpalais/.- бивша кралска пруска резиденция на булевард Унтер ден Линден, в историческия център на Берлин. Построена е през 1733 год.
* В околностите на Берлин:
21. Посетете с влак Потсдам - столицата на федерална провинция Бранденбург. Особено си заслужава да бъде разгледан паркът Sanssouci, който е обект на световното наследство с големите си известни дворци.
22. Разходете се с влак до Ораниенбург – тук се намират останките от един от малкото запазени нацистки концентрационни лагери на германска земя. Има и малък дворец в центъра на града.
23. Посетете Шпреевалд - защитен биосферен резерват на ЮНЕСКО. Намира се югоизточно от Берлин в Бранденбург. Тук река Шпрее се разклонява на множество реки и по тях се предлагат популярни разходки с лодки.
24. Разходете се до Франкфурт на Одер /на полската граница/, до Лутерщад Витенберг /известен със  Schlosskirche/, до региона на езерото Мюриц /национален парк на север с няколкостотин езера/, до Лайпциг, до Дрезден /бившата кралска столица на Саксония със своите барокови дворци и църкви/ и до красивия балтийски морски бряг (напр. Узедом, Щралзунд и Рюген). 

Търсим Дистрибутори на Сувенири и Магнити в Берлин и околностите