Пътешествия, спомени и сувенири

Бон /Bonn/ е бившата столица на Федералната република Германия (Западна Германия) преди обединението - от 1949 до 1990 г. Разположен само на 28 км южно от Кьолн нагоре по река Рейн, той разполага с богатство от музеи, много федерални институции и забележителности.
1.Старо кметство (Altes Rathaus) - построено през 1737 г. в стил рококо.
2. Бонър Мюнстер /Bonner Münster/ - красива базилика, в центъра на град Бон.
3. Паметникът на Лудвиг ван Бетовен - роден тук през 1770 год. Паметника се намира на площад Мюнстерплац.
4. Кройцбергкирхе /Kreuzbergkirche/ - църква с барокова архитектура, която днес служи и като училище за немски език и култура. Тя е издигната през 1627/1628 г., през 1746 г. Клеменс Август фон Баварян дарява „Heiliger Steige“ - свещено стълбище, което според легендата има парчета от кръста и символизира разпнатият Исус.
5. Главната сграда на Университета в Бон - намира се в бившия жилищен дворец на архиепископа на Кьолн. Той се простира от Kaiserplatz до Рейн (Alter Zoll) и пресича две улици (Stockenstraße и Adenauerallee), портите се наричат Stockentor и Koblenzer Tor. Най-добрата гледка към двореца е откъм парка Хофгартен.
6. Дворецът Попелсдорф /Poppelsdorfer Schloss/ – построен е като сграда за отдих, в рококо стил, за архиепископа на Кьолн, от 1715 до 1753 г. Днес тук се намират колекцията от минерали на Университета, няколко научни департамента и ботанически градини. Самият дворец не е отворен за обществеността. Ботаническите градини до него са спокойно и красиво място за отдих, в които се отглеждат около 10 000 растителни вида.
7. Старото гробище /Alter Friedhof/ - създадено през 1715 г. - тук са погребаниа Робърт и Клара Шуман, Ернст Мориц Арндт, съпругата на Фридрих Шилер - Шарлот фон Шилер и техния син.
8. Допелкирхе в предградието Шварцрендорф - двойната църква "Света Мария" (горно ниво) и "Св. Клеменс" (долно ниво) е построена през 1151 г. и се характеризира с богатите си таванни рисунки на светци и апокалиптични сцени, което я прави една от най-забележителните римски църкви в Германия.
9. Rheinauen - голям парк в южната част на Бон точно зад Пощенската кула. Можете да се разходите там от центъра на града, следвайки крайбрежната алея на Рейн.
10. Централа и радиостудии на Deutsche Welle (DW) – това е международната медия в Германия и сега се помещава в бившата сграда на германския парламент.
11. Котенфорст - голям природен парк между Бон (кварталите Venusberg, Bad Godesberg) до градовете Euskirchen и Wachtberg. Заема площ от около 4 000 хектара и е популярен за пешеходни обиколки.
12. Вила Хамершмид /Villa Hammerschmidt/ - сградата е била резиденция на президента на Западна Германия. След преместването на германското правителство в Берлин тя се използва като вторична резиденция.
13. Египетският музей /Ägyptisches Museum/ - администриран от университета в Бон.
14. Академичен музей на антиките /Akademisches Kunstmuseum/ - разположен в парка Хофгартен. Това е красива сграда, построена от 1823-1830 г. Тук се намира една от най-големите колекции от гипсови отливки на древногръцки и римски скулптури в света.
15. Аритмеум /Arithmeum/ - разполага с колекция от исторически механични изчислителни машини, която включва над 1200 броя и е най-голямата в света. Музеят представя историята на калкулаторите - от древни абакуси и въжета с възли, до съвременния компютър. /продължава надолу/


КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА СУВЕНИРИ ОТ БОН И ДРУГИ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ В ГЕРМАНИЯ
16. Къщата на Бетовен (Beethoven House) - родното място на великия композитор /сега е музей/, посветен на живота и творчеството му. В музея е изложен и кичур от косата на Бетовен.
17. Къщата-музей на Август Маке /Август Macke Haus/ -  Август Маке е водещ член на известната експресионистка група Der Blaue Reiter. Той е живял в тази къща със съпругата си Елизабет няколко години и продуцира над 400 творби в студиото на последния етаж.
18. Дом на историята на Федерална република Германия /Haus der Geschichte/- това е музей на  германската история след 1945 г., която постоянно се актуализира.
19. Музей на модерното изкуство /Kunstmuseum Bonn/ - с голяма и интересна колекция.
20. Изложбена зала /Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland/ - тук се провеждат разнообразни изложби от световна класа, вариращи от визуално изкуство и културна история до наука и технологии.
21. Зоологически музей
22. Бонски женски музей /Frauenmuseum/- това е първият музей в Европа, посветен на жените и тяхната работа, в който се провеждат различни изложби.
23. Музей по местна история /Heimatmuseum Beuel/- той е създаден през 1986 г. по инициатива на Местното историческо дружество Беуел.
24. Музей на изкуството и археологията /Rheinisches Landesmuseum/ - ръководен от Ландшафтната асоциация на Рейнланд.
25. Посетете фестивала в Бон - това е централният карнавален парад на града, който се провежда ежегодно.
26. Посетете „Рейн във Фламен” (Рейн в пламъци) - това е ежегодно фойерверково събитие, синхронизирано с музика, над река Рейн. То се провежда на пет различни места между май и септември. Най-популярното място за гледане е Rheinauen, където се провежда голям панаир с щандове за музика и храна.
27. Посетете музикалния фестивал Beethovenfest – провежда се от началото на септември до началото на октомври, всяка година, с множество концерти. По време на фестивала се представят много международни музиканти.
28. Посетете Pützchens Markt - голям избожбен панаир с около 500 представени фирми в предградието на Бон Пюцхен, който се провежда през септември в продължение на пет дни.
29. Разходете се с влак от Бон до Кьолн, където има много забележителности, вкл. руините на стар замък, построен в началото на 12 век от архиепископа на Кьолн.
30. Разходете се с влак до Цюлпих - старо римско селище с новооткрит музей, съсредоточен върху римските бани и културата на къпане. Това е и портал към района на Айфел.
31. Посетете Райнщайг – това е туристическа пътека в долината на Средния Рейн и региона Рейнгау в Германия.Нейният 320 км (200 мили) маршрут се простира от Висбаден (Schloss Biebrich) до Бон. Тя ви предоставя невероятна гледка към Рейн и много замъци.

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА СУВЕНИРИ ОТ БОН И ДРУГИ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ В ГЕРМАНИЯ