Пътешествия, спомени и сувенири

Дрезден /Dresden/ е столица и политически център на Саксония - тук се намират нейното правителство и парламента й. На местно ниво често го наричат  „Флоренция на Елба“ заради местоположението му край реката и историческата му роля като средище за изкуства и красива архитектура. Дрезден е не само регионален икономически, политически и академичен център, но и популярна туристическа дестинация, със следните по-известни забележителности:
1. Фрауенкирхе /Frauenkirche/ - оригиналната църква „Дева Мария“ е напълно разрушена по време на Втората световна война, но впоследствие е реконструирана. Характерен за нея е Златният кръст върху купола.
2. Дворецът Цвингер - отличава се с много скулптури на Пермозер и известни колекции от изкуство. Тук се намира прочутата Сикстинска Мадона на Рафаел с нейните добре познати ангели. В бароковия дворец има 3 отделни изложби. Цвингерът е част от Дрезденските държавни художествени колекции (SKD).
3. Изложбена галерия със снимки на стари майстори /Gemäldegalerie Alte Meister/ - съдържа шедьоври от 15 до 18 век.
4. Дрезденска порцеланова колекция /Porzellansammlung/.
5. Кралски дворец /Residenzschloss/ - по време на бомбардировките над Дрезден през 1945 г. вътрешността на двореца е почти напълно унищожена от пожар, възстановяването се осъществява след обединението на Германия през 90-те години. Сега е дворец за изкуство и наука. Той е част от Дрезденските държавни художествени колекции (SKD).
6. Музей на съкровищата /Grünes Gewölbe/ - най-известният в Европа. Тук можете да видите най-големия зелен диамант, както и съкровището на Ауренгзеб и неговите скъпоценни бижута.
7. Фюрстенцуг / Fürstenzug/ - тази най-голяма порцеланова картина в света показва (почти) всички саксонски принцове и крале на техните коне и великолепни парадни униформи. Намира се в Старият град.
8. Новата синагога /Neue Synagoge/- намира се на мястото, където е била синагогата, проектирана от Готфрид Семпер - издигната през 1840 г., но разрушена от нацистите през ноември 1938 г., синагогата не е била възстановена, а е построена нова такава през 2001г. Залата за поклонение има остри ъгли и комплексът включва по-малка сграда и каменен двор.
9. Дворец на културата /Kulturpalast/ - сграда от социалистическата епоха, завършена през 1969 г. Намира се в Старият град и е защитен архитектурен паметник, заедно с гигантска мозайка на тема социалистически реализъм. Сега тук се помещава концертна зала и главната библиотека на града.
10. Тераса на Брюл /Brühlsche Terrasse/ - „Балконът на Европа“ се простира на 500 м по поречието на река Елба, на около 10 м над водната маса и е широк до 20 м. Свободно отворен за обществеността от 1814 г., с живописна гледка към реката и впечатляващия фон на редица исторически сгради.
11. Дрезденски бароков квартал (Barockviertel), с истински барокови къщи и много антикварни магазини.
12. Музей на Албертинум - колекциите "Нови майстори" включват прекрасна гама от художници-романтици от Каспар Дейвид Фридрих до Карл Шмит-Ротлуф и Ван Гог. Албертинумът е част от Дрезденските държавни художествени колекции (SKD).
13. Kunsthalle im Lipsius-Bau - впечатляваща сграда за изкуствата, построена през 19 век, която е  част от Дрезденските държавни художествени колекции (SKD).
14. Японски дворец /Japanisches Palas/ - бил е бомбардиран и в частично реставрираните му къщи се намират няколко малки музея, включително музеят на историята на региона и изложба на различни екзотични облекла (етнологична колекция).
15. Дрезденски градски музей ......  /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ДРЕЗДЕН и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ГЕРМАНИЯ

16. Музей на Карл Мария фон Вебер - посветен на най-известния композитор на Дрезден. Той е част от Дрезденския градски музей.
17. Изложбена зала за съвременно изкуство /Kunsthaus/ - тук се провеждат и концерти, лекции, семинари, и се показват филми.
18. Музей Leonhardi - сградата е била използвана като ателие и музей от художника Едуард Леонхарди (късен романтизъм) до смъртта му през 1905 г. През 1963-1990 г. тук се провеждат изложби на съвременно изкуство, показващи творби на прогресивни художници от ГДР. Днес изложбата съдържа постоянна колекция от произведения на Леонхарди. Провеждат се и други изложби.
19. Градски художествен музей (Städtische Galerie Dresden) - предлага изкуство от Дрезден и региона с основен акцент върху 20-ти век до наши дни. Колекцията съдържа и произведения на изкуството, датиращи до 16-ти век. Първоначално колекцията е била част от Дрезденския градски музей в същата сграда, но е създадена като отделен музей през 2005 г.
20. Дрезденска крепост (Kasematten) – това са останките от старата средновековна крепост.
21. Музей на транспорта в Дрезден.
22. Музей на минералогията и геологията.
23. Ерих-Кастнер-музей - посветен на автора, поет, сценарист и сатирик Ерих Кестнер, известен преди всичко със своята хумористична поезия и детска литература, който е роден и израснал в Дрезден.
24. Военноисторически музей – съхранява експонати, свързани с военната история на Германия.  
25. Германски музей по хигиена - музей, посветен на хигиената в различни времена и култури. Въпреки малко остарялото си име, можете да научите много за човешкото тяло, включително неговите заболявания, хранене и различни други аспекти.
26. Руини на театър „Сейнт Паули“ – това са останки на бивша лутеранска църква, която е била  бомбардирана през Втората световна война, а в наши дни се използва като театър и за концерти.
27. Посетете град Радебойл и разгледайте музея на писателя Карл Май.
28. Разходете се до Морицбург и разгледайте красивия замък, който е бил използван, когато царете са ходели на лов.
29. Посетете град Радеберг, известен със своята пивоварна и град Майсен, известен със средновековна катедрала и замък и дом на първата европейска фабрика за порцелан.
30. Разходете се с влак до Glashütte – това е центърът на източногерманското производство на часовници, с различни фабрики за часовници и музей на часовниците.
31. Посетете националния парк Саксонска Швейцария (Sächsische Schweiz) нагоре по течението на река Елба с много маршрути за пешеходен туризъм и скално катерене.
32. Разходете се с влак до крепостта Кьонигщайн – това е една от най-големите и най-добре запазените късносредновековни крепости в Европа. Тя се намира на около 30 км от Дрезден и до нея се стига с почти всички транспортни средства.
33. Посетете с автобус красивия стар град Бауцен, както и Лайпциг.

Търсим Дистрибутори на Сувенири и Магнити в ДРЕЗДЕН, околностите и цяла Германия