Пътешествия, спомени и сувенири

Дюселдорф /Düsseldorf/ е град на река Рейн в Западна Германия и е столицата на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е един от икономическите центрове на страната, с население около 620 000 души. Градът има най-висока концентрация на професионални услуги, творчески индустрии и медии, и се счита за германската столица на модата. Той е известен с модните си и търговски панаири - Boot Messe (търговски панаир за лодки и водни спортове) и Igedo (моден панаир).
1.Площадът на замъка Burgplatz - намира се в стария град и се простира до река Рейн. Замъкът е бил бароков дворец, който е изгорял през 1872 г., след което руините са премахнати изцяло и е останала само кулата. Днес в нея се помещава Музей на вътрешното корабоплаване.
2. Фонтана на преобръщанията (Radschlägerbrunnen) - разположен на площада Бургплатц /Burgplatz/ под прекрасни стари чинари. Преобръщанията са популярен символ в Дюселдорф и по стара традиция в града се провеждат ежегодно състезания.
3. Градски паметник (Stadterhebungsmonument) - на Burgplatz – пресъздаващ местната история - жестоката битка при Вьоринген през 1288г., подписването на основополагащи документи от графа на Берг, редица други сцени, включително и 4 папи.
4. Музеят на корабоплаването в старата кула на замъка /Schifffahrtmuseum/.
5. Часовникът на брега на Рейн /Pegeluhr/ - показва текущото ниво на водата в реката.
6. Базилика Свети Ламберт - Изградена в стил "Готика от Долен Рейн", тя е от основните забележителности в Дюселдорф. Залата на църквата е била последната резиденция на св. Аполинарий, покровител на града. Отличителна е Старата кула.
7. Площадът Stiftsplatz – намира се само на 100 метра до стария град.
8. Църквата на Неандър /Neanderkirche/ - построена през 1683 г. в стил ранен барок. През 1916 г. църквата получава името Неандър. Така се е наричал известен свещенник и композитор на много песнопения.За вдъхновение, той много често посещавал дивата долина на изток от Дюселдорф. За да го почетат, тази долина е наречена Неандер-Вали около 1800 г. Това е точно същата долина, където през 1856 г. са открили костите на праисторически хора, известни като неандерталци.
9. Родното място на Хайнрих Хайне /Болкерщрасе 56/ – известен германски поет и автор (1797-1856).
10. Кметство на Дюселдорф /Ратхаус/ - датира от 16-ти век. Оттогава в него се помещава градският парламент. Сградата се състои от три части - залата на съвета, залата Jan-Wellem и приемната на лорд-кмета, където се намират антикварна сбирка и рисунките на художниците Доменико Занети и Йоханес Спилберг.  /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ДЮСЕЛДОРФ и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ГЕРМАНИЯ

11. Паметникът Ян Уеллем (Reiterdenkmal) – това е паметник на Йохан Вилхелмс II (1658-1716) на кон и се намира пред кметството. Гражданите го наричат още с умаленото име Ян Уеллем. Построен от Габриел Групело през 1711 г. той се нарежда сред най-важните барокови скулптури на север от Алпите. През 1691 г. Йохан Вилхелмс II  се жени за Ана Мария Луиза де ‘Медичи (1667-1743) и умира през 1716 г. Гробът му е в църквата "Св. Андреас".  
12. Статуята на хвърленото момче /Гисер-Юнге/ - намира се отстрани на пазарния площад, построена през 1932 г.
13. Музей на киното / Filmmuseum/.
14. Изложбена зала /Kunstsammlung/- намира се в стария град и има страхотна колекция "Изкуство от 20-ти век", включително Пикасо, Клее, Рихтер, Кандински и Уорхол.
15. Северният парк на десния бряг на Рейн - един от най-големите паркове в Дюселдорф. Най-интересната му част е японската градина вътре. В рамките на около 5000 m² ще намерите примери за японското градинарство с традиционни елементи като камъни, дървета, храсти, езера и мостове.
16. Къщата на японската култура – намира се в квартал Нидеркасел на левия бряг на Рейн. Това е първият будистки храм в Европа. Градината е оформена като японска градина.
17. Дворец и парк Бенрат /Benrath/ - един от най-красивите дворци от епохата на рококо. Това е  цялостно произведение на изкуството, което обединява архитектурата и природата в едно. Строителството му е завършено през 1770 г. Паркът до двореца е огромен, близо 62 000 м².
18. Посетете Карлщат – малко историческо градче до Дюселдорф, чието развитие започва в края на 18-ти век. Там можете да разгледате:
а/ Църквата Св. Максимилиан /Maxkirche/ - къснобарокова църква, построена в средата на 17-ти век , известна със своята органна музика и хор.
б/ Резиденциите на Bilker Straße 7 и 9, които имат богата история. Към момента те са собственост на общината. Реконструирани са през 70-те години със запазени исторически фасади, но интериорът е преустроен в домове за културни институции. в/ Театър "Марионет" - зала за камерна музика и събития на Института Франсе.
г/ Общинския музей /Stadtmuseum/ - в него се намират колекции от артефакти, визуални изкуства и фотографии, свързани с историята на града. Музеят е разположен в реконструирания бароков дворец Pae Spee и разполага с обширен градински парк с езеро.
19. Разходете се с влак до град Брюл - тук се намира двореца Августусбург, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е изграден в стил рококо, като акцентът е главното стълбище. В района се намира и великолепната ловна ложа на Falkenslust и много красив парк Phantasialand. В град Брюл можете да разгледате също музея на Макс Ернст. Той се състои от шест стаи с картини, скулптури и характерни медийни колажи, обхващащи обширната кариера на сюрреалистичния художник.
20. Разходете се с влак от Дюселдорф до Бон, Königswinter и Bad Honnef /по- малки градове в долината на Среден Рейн/. Посетете и градовете Нойс, Меербуш и Крефелд, разположени в долината на Долен Рейн. 

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в ГЕРМАНИЯ, ДЮСЕЛДОРФ и околностите