Пътешествия, спомени и сувенири

Единбург /Edinburgh/ е столицата на Шотландия, разположена в централния регион на страната. Има население приблизително 450 000 жители. Известен е със своята архитектура, стари вулкани и внушителния замък на хълма над града. В Единбург има доста средновековни дворци, готическите църкви и много исторически сгради. Старият и Новият град са включени в списъка на ЮНЕСКО като обекти на световното наследство през 1995 г.
1. Единбургският замък /Edinburgh Castle/ - замък-крепост, характерен със своето местоположение, разположен е върху вулканичната скала Касъл рок в Стария град. Човешкото присъствие на това място датира от 9 век пр.н.е. Тук се е намирал аристократичният замък на Дейвид І през 12-ти век, и като една от най-важните крепости в кралство, замъкът е продължил да е кралска резиденция до 1603 год. Тук е параклисът на Света Маргарет, най-старата оцеляла сграда в Единбург, която датира от 12 век. Сред другите значими сгради в замъка, са Кралският дворец и Голямата зала от 16 век. В крепостта се намира също Шотландския военен мемориал и Националния военен музей на Шотландия.
2. Дворецът Холирудхаус /Holyroodhouse/ - намира се в източния край на Стария град. Построен през 12 век. Днес това е официалната резиденция на британския монарх /Кралица Елизабет ІІ/ в Шотландия, и се използва най-вече за провеждане на официални държавни събития.
3.Кралската миля – участък от четири древни единбургски улици, които от векове са формирали основната пътна артерия в Единбург, свързвала замъка на града с двореца Холирудхаус.
4. Шотландски парламент – историческото кралство Шотландия е имало свой собствен парламент до обединението му с Кралство Англия през 1707г. Парламентът на Шотландия се състоял от една камара и се споменава за първи път в началото на 13 век , по време на управлението на Александър ІІ. През 1999 год. Шотландия отново получава право на свой собствен парламент. За да се прави разлика с предишния, настоящият се нарича Шотландски парламент.
5. Паметникът на Уолтър Скот - викториански готически паметник, който се намира в Новия град на Единбург, изобразяващ известния шотландски писател сър Уолтър Скот. Монументът се издига на височина 61 метра и това е вторият по големина паметник на писател в света, след паметника на Хосе Марти в Хавана.
6. Катедрала Свети Джайлс - известна повече като голямата църква на Единбург. Била е два пъти седалище на Епископа през 17 век. Тук Джон Нокс, ръкоположен за свещеник през 1536г., започва шотландската Реформация, поставяйки нейният акцент върху индивидуалното поклонение, освободено от властта на епископите.
7. Национален музей на Шотландия - създаден през 2006 г. след преобразуването на дотогавашния Музей на Шотландия - помещава се в две свързани помежду си сгради, едната от тях модерна, а другата с архитектура от 19 век. Притежава колекции, свързани с шотландската култура и история.
8. Националната галерия в Единбург – това е водещата Художествена галерия на Шотландия, проектирана  в неокласически стил от Уилям Хенри Плейфайър и е открита за през 1859 година. Тя съдържа картини, рисувани 15-19 век.  /продължава надолу/

Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ЕДИНБУРГ и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ШОТЛАНДИЯ


9. Музеят на детството - съхранява колекция от детски играчки, разположен на Кралската миля в Единбург. Това е първият музей в света, специализиран в историята на детството.
10. Музеят на народната история – представя живота на хората в Единбург от края на 18 век до наши дни. Експонатите включват печатна преса, пивоварна, домашни сцени и др.. Има три галерии и зала за прожекции.  
11. Шотландска национална портретна галерия – намира се в Новия град на Единбург и съдържа изложба, посветена на кралското семейство на Стюартите, проследява живота на 12 техни поколения, от времето на Робърт Брус до кралица Анна. В галерията има редица портрети на известни шотландци, включително Робърт Бърнс - шотландски поет, основоположник на романтизма.
12. Шотландска национална галерия за модерно изкуство в Западен Единбург - съдържа произведения на модерното изкуство от Шотландия и други страни.
13. Единбургският зоопарк -  бивш Национален Зоопарк на Шотландия. Тази красива зоологическа градина се разпростира на 82 акра върху хълма Корсторфин. Тя е основана през 1913 г. и е втората от най-посещаваните забележителности на града(след замъка Единбург). Това е единствената зоологическа градина във Великобритания, където можете да видите коали и гигантски панди. Там живеят около 1000 животни.
14. Разходете се по бреговете на Лейт - малка река, която се вие през Единбург, осигурявайки спокойно убежище от оживения град. Изкачете кратерът на Артур - отдавна угасналият вулкан, от който се открива чудесна гледка към Стария град.
15. Посетете Северен Беруик /с хиляди птици на скалата Бас и замъкът Танталон от 14-ти век/,  Дънбар /приятен пристанищен град, известен като родното място на природозащитника Джон Мюир/, Ливингстън /един от новите градове на Шотландия, популярно място за пазаруване/,  Глазгоу /най-големият град в Шотландия, разполага с много музеи и галерии/.

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в ШОТЛАНДИЯ, ЕДИНБУРГ и околностите