Пътешествия, спомени и сувенири

Лайпциг е най-големият град в германската федерална провинция Саксония, с население от около 600 000 души. Това е икономическият център на региона, известен като германския „Бумтаун“ и основен културен център, предлагащ интересни забележителности, пазаруване и оживен нощен живот.
1. Altes Rathaus - Старото кметство на пазарния площад. Построено през 1556 г. в ренесансов стил - едно от най-големите в Германия. Днес е дом на Градския музей. Най-впечатляваща е огромната Банкетна зала с ренесансов интериор (открити камини), много изящни произведения на средновековното изкуство: олтари, картини, дърворезбовани скулптури и др.
2. Църква „Свети Тома“ (Thomaskirche) - Църквата, в която Йохан Себастиан Бах е работил като кантор от 1723 г. до смъртта си през 1750 г. Останките му са погребани под бронзова епитафия близо до олтара.
3. Nikolaikirche /"Свети Николай"/ - Най-голямата църква в Лайпциг. Отправна точка за мирната революция на 9 октомври 1989 г., когато към протестиращите се присъединиха 600 членове на Партията на социалистическото единство, изпратени да разбият протеста.
4. Russische Gedächtniskirche (Руска църква „Св. Алексей Мемориал“) - Църква-паметник на на руските войници, загинали по време на наполеоновите войни.
5. Zeitgeschichtliches Forum - Открит през 1999 г., това е музей за Източна Германия. Има постоянна изложба за живота и падането на ГДР.
6. Музей на ЩАЗИ - Разположен в бившата централа на тайната полиция на ГДР /ЩАЗИ/, това е интересен музей, документиращ дейността и методите на службата за контрол и манипулиране на хората.
7. Музей на Йохан Себастиан Бах - срещу църквата "Свети Тома"
8. Музей на изящните изкуства - Разположен в стъклен куб, този музей представя картини от 15 век до днес.
9. Музей Граси - включва Музея за приложни изкуства, Музея на музикалните инструменти и Етнологическия музей.
10. Naturkundemuseum (Природонаучен музей)
11. Музей на кафето - с най-старото непрекъснато работещо кафене в Европа.
12. Къщите на Феликс Менделсон, Фридрих Шилер, Клара и Робърт Шуман
13. Панорамната кула - Най-високата сграда на Лайпциг има ресторант и наблюдателна площадка на върха си, с прекрасна гледка към града.
14. Völkerschlachtdenkmal (Паметникът на Битката на нациите) - С височина 91 метра това е най-високият паметник в Европа, отбелязващ битката при Лайпциг по време на Наполеоновите войни, в която обединените пруски, австрийски и руски сили побеждават Наполеон с цената на 100 000 живота.
15. Ботаническата градина
17. Лайпцигският Зоопарк - един от най-големите и известни в Европа   /продължава надолу/


18. Националната библиотека на Германия събира произведенията, публикувани в Германия или по света, на немски език. Състои се от три сгради, строени през различни епохи и с разнообразни архитектурни стилове.
19. Bayerischer Bahnhof - Най-старата запазена железопътна гара в Германия, построена през 1842 год.
20. Ежедневна организирана туристическа обиколка на Лайпциг - продължава общо 2½ часа, като включва 1 час разходка с екскурзовод през центъра на града и 1½ часа обиколка с автобус до забележителности в по-отдалечени места.
21. Обиколка на забележителности с модифициран трамвай, наречен „Gläserner Leipziger“, с продължителност около 2 часа.
22. Видео разглеждане на Лайпциг, с продължителност от 2 часа. - В допълнение към екскупзоводските коментари на живо, на английски или други езици, екранните филмови кадри и снимки ви дават задълбочена представа за историята и съвремието на Лайпциг. Можете да го комбинирате с пешеходна обиколка из историческия център.
23. Крайречната гора на Лайпциг (Лайпцигер Ауалд) - Простира се по течението на реките Pleiße, Weiße Elster и техните притоци с дължина над 30 km и ширина 2 до 5 km. Някои части са проектирани като пейзажни градини, докато други са оставени в почти естествено състояние. Този „зелен пояс“ може да бъде открит на разходка, с велосипед, на кон или по време на каране на кану.
24. Парк Клара-Цеткин се състои от няколко близки паркове, които местните жители все още наричат ​​с оригиналните им имена: Johannapark, Albertpark, Volkspark Scheibenholz и Palmengarten.
25. Rosental е вторият по големина парк в Лайпциг - разположен е северозападно от центъра на града. От Розентал можете да погледате зоологическата градина, без да се налага да плащате входната такса.
26. Разгледайте Лайпциг с лодка - Макар градът да не е разположен на никоя по-голяма река, има вместо това няколко по-малки реки, чийто канали от индустриалната епоха, са създали мрежа от водни пътища, която великолепно се рекламира като „малка Венеция“ и дава възможност за опознаването на Лапциг, от напълно различна перспектива.
27. Лайпциг е заобиколен от няколко езера, произтичащи от бившия добив на лигнитни въглища и сега превърнати в места за различни дейности на открито. Можете да прекарате един ден на плажа, да карате кану, да отидете на риболов или да се гмуркате на 10 км от центъра на града. Имайте предвид, че поради произхода си от открити мини, езерата са много дълбоки и имат стръмни брегове.
28. Разходете се по миниатюрна железопътна линия, обикаляща около езерото Auensee в северозападната част на града.
29. Монтажният завод на BMW в Лайпциг, предлага обиколки с екскурзовод в своите помещения - необходима е предварителна заявка.
30. Фабриката на Porsche, която произвежда моделите Cayenne и Panamera, предлага не само обиколки на заводите, но и шофьорски изживявания на тестовата писта, съчетани с вкусни ястия в местния ресторант. 

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА СУВЕНИРИ ОТ ЛАЙПЦИГ И ДРУГИ ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ В ГЕРМАНИЯ