Пътешествия, спомени и сувенири

Любек /Lubeck/, известен и като "Градът на 7-те кули" или "Портата на Севера" е най-голямото германско пристанище на Балтийско море и вторият по големина град /около 217 000 жители/ в Шлезвиг-Холщайн, разположен в устието на река Траве. Любек е важно пристанище от 12-ти век. Холстенската порта (Холстентор) е най-видният символ в старият град, който е разположен на остров, заобиколен от реката и нейните канали. Вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, Любек предлага изумително разнообразие от различни архитектурни стилове и е един от основателите /заедно с Хамбург/ на Лигата на пристанищните и търговските градове, осигурила голям просперитет на градовете-членове чрез свободна търговия и мирно сътрудничество. Любек е световно известен и с най-финия марципан, който се произвежда тук. В запазените райони на стария град, можете да разгледате над хиляда паметници на културата, сред които:
1. Църквата Свети Мариен /Marienkirche/ - най-голямата, фина тухлена, готическа сграда близо до кметството в стария град /Altstadt/.
2. Катедралата в Любек (в тихия южен край на острова) съдържа дървено разпятие, рисувано от известният готически художник Бернт Нотке.
3. Църква Свети Петри (Петрикирхе) - нейната кулова платформа (до която може да се стигне с асансьор) предлага чудесна гледка към града.
4. Свети Якоб (Jakobikirche) - протестантска църква в централната част.
5. Църква Свети Егидиен (Aegidienkirche) - намира се в източната част на стария град.
6. Църква Свети Катаринен (Katharinenkirche) – тя е без кула и в нея се помещават произведения на експресионистичния скулптор Ернст Барлах.
7. Холстентор /Holstentor/ - стара градска порта, представена на банкнотата от 50 марки преди обединението. Днес портата е музей.
8. Бургтор /Burgtor/ - друга градска порта в стария град.
9. Бенхаус /Behnhaus/ - старинна къща, в която сега се помещава музей на изкуството .....  /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ЛЮБЕК и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ГЕРМАНИЯ

10. Кметството в Любек - архитектурата му е от 12-ти век. Досега е седалище на градската администрация. Съдържа много исторически стаи и галерия с портрети на градските лидери.
11. Къщата на Вили Бранд - бившият канцлер (1969-1974) и лидер на социалдемократическата партия, роден в Любек през 1912 г.
12. Музейният квартал Света Анна /Museumsquartier St. Annen/.
13. Буденброкхаус /Buddenbrookhaus/ - съдържа много творби на братята Томас и Хайнрих Ман.
14. Къщата на Гюнтер Грас /Günter-Grass-Haus/ - носи името на автора (роден в Гданск), който прекарва по-голямата част от живота си в Любек, до смъртта си през 2015 г. и който получава Нобелова награда за литература през 1999 г.
15. Синагогата в Любек - тухлена сграда, оцеляла след погромите през 1938 г., но по-късно нацистите са ограбили някои от нейните стилистични елементи.
16. Музейното пристанище /Museumshafen/ - в него се намират някои старомодни кораби.
17. Историческият музей в Любек /European Hansemuseum/ - отразява над 800-годишната история на града.
18. Музей на театралните кукли /Theaterfigurenmuseum/.
19. Природонаучен музей /Museum für Natur und Umwelt/.
20. Разходете се с лодка, влак или автобус до морският курорт Travemünde и се насладете на гледката към Балтийско море. Ако имате повече време пътувайте с кораб по река Вакениц, която свързва река Траве с езерото Ратцебург. Части от реката предлагат изумителна флора. Посетете курортите на Балтийското крайбрежие в Мекленбург и увеселителния парк Hansa-Park в Sierksdorf.
21. Ratzeburg (с музеите на Ernst-Barlach и A.-Paul-Weber) и Mölln също си заслужават да бъдат посетени, и са лесно достъпни с влак. Близо до Ратцебург е и едно от редките места, където можете да видите почти изчезналия европейски бизон.

Търсим Дистрибутори на Сувенири и Магнити в ЛЮБЕК, околностите и цяла Германия