Пътешествия, спомени и сувенири

Пърт /Perth/ e град в Централна Шотландия, близо до устието на река Тей /Tay River/. Той е историческа столица на Кралство Шотландия и на бившето графство Пъртшър. Административен център на област Пърт анд Кинрос. Население му е около 44 000 жители. Пърт е наричан „Красивият град“. Главната му атракция е дворецът Скоун.
1. Scone Palace - той е бил център на кралство Шотландия и традиционно място за короноване на царете върху неговия „Камък на съдбата“ или „Камък на Скоун“. Построен през 12-ти век, но е бил унищожен през Реформацията, така че от него са останали само руини и титлата "дворец". Днешната сграда е внушително викторианско имение. Дворецът разполага с богата колекция от слонова кост от 17-ти и 18-ти век в трапезариите, френски мебели от 18-ти век, голяма колекция от порцелан и будоар на кралица Виктория. Разположен е в обширен парк, често използван за различни събития.
2. Църквата в Пърт /Perth Kirk, St. John's Place/ - това е най-старата сграда в града, датираща от 1159 г., но сегашния й вид, е реконструкция от 15-ти до 19-ти век.
3. Катедралата "Св. Ниниан" - епископската църква е възродена в Шотландия през 19-ти век като част от „Оксфордското движение“. Тази катедрала е построена от Бътърфийлд и е отворена през 1850 г., като по-нататъшната довършителна работа продължава и през 20-ти век.
4. Замъкът Балхуси - датира от 1422 г., но е изцяло преустроен през 60-те години на 20 век и е реконструиран като музей /през 21-ви век/, с изложени картини, медали, униформи и оръжия. ..... /продължава надолу/


Разгледайте РАЗНООБРАЗНИ СУВЕНИРИ от ПЪРТ и други ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ в ШОТЛАНДИЯ


5. Музей и Художествена галерия в Пърт – притежава колекция от природни камъни, произведения на изкуството и информация за човешката история и археология.
6. Старинна къща в Пърт – тя е най-старата оцеляла светска сграда в града, части от структурата датират от 1475 г. Сградата е описана от шотландския писател Сър Уолтър Скот, като дом на Катрин Глоувър, героиня от романа му The Fair Maid of Perth. Сега тук са офисите на Кралското шотландско географско дружество; а през лятото посетителският център организира изложби за неговата работа.
7. Галерия Фъргюсън – съдържа  малка, но завладяваща колекция от творбите на шотландския художник и склуптор Джон Дънкан Фъргюсън /JD Fergusson/.
8. Градината Бранклин /Branklyn Garden/ - тази атрактивна градина е разположена отстрани на хълма Kinnoull Hill, с изглед към град Пърт и е  управлявана от Националния тръст на Шотландия. Била е разработена през 20-те години на миналия век от Джон и Дороти Рентън, за да допълни тяхната къща Arts & Crafts с необичайни и редки растения от цял свят. Сред тях се открояват рододендроните, алпийските и торфените градински растения.
9. Замъкът Елчо /Elcho Castle/ - намира се на приблизително четири мили югоизточно от град Пърт на южния бряг на река Тай. Състои се от главна кула със Z-план и фрагменти от заобикаляща стена с ъглови кули. Построен около 1560 г., той е необитаван вече в продължение на около 200 години, но винаги е бил поддържан в добро състояние от собствениците /преки наследници на първоначалните строители/, заради историческото си значение.

Търсим ДИСТРИБУТОРИ на СУВЕНИРИ и МАГНИТИ в цяла ШОТЛАНДИЯ, ПЪРТ и околностите